Neon Led Nedir?
06-08-2020
09:39
Neon Led Nedir?
Led, Light Emitting Diode Kelimelerinin Kısaltılmış Halidir Ve "Işık Yayan Diyot” Anlamına Gelir. Led Elektrik Enerjisini Işığa Dönüştüren Yarı İletken Devre Elemanı Olarak Tanımlanabilir.
Led’lerin Ortama Yaydığı Işığın Frekansı, Spektrumun Görünür Işık Bölgesine Denk Düşer. Bununla Birlikte Gözle Görülemeyen Frekansta Işık Yayan Kızılötesi (İnfrared,Ir) Veya Morötesi (Ultraviole,Uv) Led’ler De Vardır.
Led’in En Önemli Kısmı Yarı İletken Malzemeden Oluşan Ve Işık Yayan Led Çipidir. Led Çipi Noktasal Bir Işık Kaynağıdır Ve Kılıf İçine Yerleştirilmiş Yansıtıcı Eleman Sayesinde Işığın Belirli Bir Yöne Doğru Yayılması Sağlanır.
Led’lerin Yaydığı Işık, Led Çipi İçerisindeki Yarı İletken Katkı Maddeleri İle İlgilidir. Led’in Hangi Renkte Işık Yayması İsteniyorsa Galyum, Arsenit, Alüminyum, Fosfat, İndiyum, Nitrit Gibi Kimyasal Malzemelerden Uygun Oranda Yarı İletken Malzemeye Katkı Yapılır (Gaaıas, Gaas, Gaasp, Gap, Ingaaıp, Sic, Gan). Böylece Led Çipinin İstenen Dalga Boyunda Işıma Yapması Sağlanır. Örneğin Kırmızı Renk (660nm) İçin Gaalas, Sarı Renk (595nm) İçin Ingaaıp, Yeşil Renk (565nm) İçin Gap, Mavi Renk (430nm) İçin Gan Kullanılır. Led Çipinde Kullanılan Katkı Maddesine Bağlı Olarak Aynı Renkli Led’lerin Dalga Boyu Farklı Olabilmektedir. Örneğin Ingaalp Katkılı Led 640nm Dalga Boyunda; Gaalas Katkılı Led 660nm Dalga Boyunda; Gap Katkılı Led İse 700nm Dalga Boyunda Kırmızı Işık Yayar.
Led İn Gelişimi
Pratik Olarak Görünür Spektrumlu Led Lerin Geliştirildiği 1962 Yılından Bu Yana Led Teknolojisi Çok Gelişmiştir. Günümüzde Led Ürünler Enkandesant , Halojen, Neon, Florasant Işık Kaynaklarına İyi Birer Alternatif Olmuşlardır. Bu Gelişim Sürecinin Devam Ettiği Düşünülürse, Yukarıda Bahsedilen Geleneksel Teknolojilerin Yakın Zamanda Yerini Led E Bırakacağı Aşikardır.
Led İn Gelişimi 3 Adımdan Meydana Gelmiştir. Sırasıyla Kırmızı Iled İn Bulunması, Daha Sonra Mavi Led Ve Beyaz Led İn Ortaya Çıkması. Kırmızı Ve Yeşil Led İn Gelişimi İse Epeyce Uzun Süre Almıştır. Ayrıca O Yıllarda Geliştirilen Bu Ürünler Monokromatik Işık Özelliklerine Sahip Oldukları İçin, Kullanım Alanları Oldukça Kısıtlı Kalmıştır. 1993 Yılında Gallium Nitrat Malzemesinden Üretilen Mavi Led İn Geliştirilmesi Ve Ardından Süper Parlak Beyaz Led İn Gelişimi İle Led Teknolojisinde Büyük Aşama Kaydedilmiştir.. Bu Tarihten Sonra Led Li Ürünler Hızla Günlük Hayatımıza Girmiş Ve Geleneksel Işık Kaynaklarının Yerini Almaya Başlamışlardır.
Led İn Avantajları Ve Özellikleri
* Fiziksel Darbelere Ve Şoka Dayanıklıdırlar.
* Güvenilir Ve Stabildirler.
* Uzun Ömürlüdürler (100.000 Saate Kadar ).
* Geleneksel Işık Kaynaklarına Göre Çok Daha Az Enerji Tüketirler.
* Yüksek Verimli Aydınlatma Sağlarlar.
* Çok Düşük Sıcaklık Ve Düşük Işık Kirliliğine Sahiptirler.
* Elektromagnetik Girişim Ve Parazit (Hum) Oluşturmazlar.
* Hem Indoor (İç Mekan), Hem De Outdoor(Dış Mekan) Uygulamalarında Rahatlıkla Kullanılabilirler.
* Nem Ve Suya Dayanıklıdırlar.
* Tek Veya Bir Çok Işık Rengi Bir Arada Kullanılabilir.
* Yüksek Parlaklık Ve Yüksek Kontrasta Sahiptirler.
* Düşük Güç Tüketimi Ve Düşük Isı Yayılımına Sahiptirler.
* Kolay Kurulum Özelliklerine Sahiptirler.
* Ns(Nano Saniye)Seviyesinde Reaksiyon Verme Süreleri Vardır Ve Bu Hızları İle Diğer Geleneksel Işık Kaynakları İle Kıyaslanamaz Üstünlüktedir.
* Cıva, Kurşun V.B. Ağır Metaller İçermez, Çevre Dostudur.
* Bakıma İhtiyaç Duymazlar.
* Küçük Boyutlu Ve Hafiftir.
* Plug-N-Play (Tak Ve Çalıştır) Kolaylığına Sahiptirler.
Led İn Kullanım Alanları
Dekoratif Aydınlatma:
Zengin Renk Çeşitliliği, Kompakt Boyutları, Sağlamlığı , Enerji Tasarrufu Ve Uzun Ömrü Dekoratif Uygulamalar İçin Led İ Mükemmel Bir Işık Kaynağı Haline Getirmiştir.
Genel Ve Ticari Aydınlatma
Wled (Beyaz Led ) Teknolojisinin Gelişimi İle Ofis, Ev , Yüksek Binalar, Alışveriş Merkezleri Gibi Genel Aydınlatma Uygulamalarında Led Geleneksel Işık Kaynaklarının Yerini Almaya Başlamıştır.
Ekran
Ekran Ve İşaret Endüstrisinde Led Görsel Ekranların Pazar Payı Hızla Artmaktadır. Led Bazlı Ekranlar Gelişen Teknoloji İle Hızla Daha Ekonomik Olmakta Ayrıca Çözünürlükleri Artmaktadır.
Lcd Backlight
Led İn Kompakt Boyutları, Dayanıklılığı, Enerji Tasarrufu Ve Uzun Ömrü Onu Lcd Backlight Uygulamaları İçin Mükemmel Işık Kaynağı Haline Getirmiştir.
Renk
Led İle Rg, Rb, Gb, Awb(Amber White Blue) , Rgb, Rgby Cool White, Warm White, Ultra Warm White Işık Renkleri Rahatlıkla Elde Edilebilir. Kontrol Kumanda Sistemleri İle Hareketli Renkle Elde Edilebilir. Ayrıca Mavinin Farklı Dalga Boyları Ve Gb Kombinasyonları İle Gökkuşağının Tüm Renklerini Elde Etmek Mümkündür.
Işık Yoğunluğu, Hüzmesi Ve Açısı
Led Işığının Hüzmesi Ve Yoğunluğu Led Çipin Tipi Ve Kapsül Teknolojisine Göre Rahatlıkla Değişebilir. Güç Ve Kullanılan Lens Açıları İle Işığın Yoğunluğu Ve Huzme Açısı Kolaylıkla Ayarlanabilir.
Hortum led ve Neon led Nedir?
Şerit ledin tamamını kapsayacak şekilde silikon malzeme içerisine alınması ile oluşturulur. Özel fişi sayesinde doğrudan AC 220V bağlanarak çalıştırılabilir trafo kullanmaya gerek yoktur. 1 metre ve katları olacak şekilde istenilen ölçülerde kesilebilir.
Çalışır durumda Hortum lede bakıldığında led çipleri görülebilirken Neod led ışığı difüze ederek homojen hale getirir ve led çipleri görünmez. Su geçirmez olduğu için dış mekan aydınlatma, bahçe aydınlatma, ağaç süsleme vb. dekoratif aydınlatma amacıyla kullanılabilir.